Bunga kobis
Sayuran daripada keluarga Brassiccaceae ini mengandungi sulforaphane,yang berupaya menhentikan pertumbuhan sel kanser dalam kajian di makmal dengan cara menggangu kupayaan sel untuk membiak
Ia juga mengandungi bahan dikenali I3C,yang merendahkan paras estrogen yang berkemungkinan menggalakkan tumor berkembang.Cara memasak yang dicadangkan adalah sama ada memanggang atau stim.Jangan sesekali merebusnya kerana 75 peratus bahan penentangan kanser akan larut dalam air yang digunakan untuk merebus.
Ubi Keledek
Sebiji ubi keledek sepanjang lima inci mengandungi 11,062mg beta karoten,sejenis bahan karoteinod yang membantu tubuh menggunakan estrogen dengan lebih baik.Penyelidikan oleh Kajian Kesihatan Wanita,Universiti New York mendapati,wanita memiliki paras beta karoten dan karatenoid yang rendah berisiko dua kali diserang kanser payu dara,berbanding wanita yang tinggi paras beta karoten dan karotenoid dalam darah.
Sos Tomato
Kajian menunjukkan likopen,antioksida yang berkuasa didapati dalam tomato berupaya menentang kanser payu dara dengan meneutralkan radikal bebas yang merosakkan sel.Kajian membuktikan likopen mampu menghalang pertumbuhan kanser payu dara.
Bukan itu sahaja,ia membantu melindungi kulit dari kanser yang berpunca daripada kesan pendedahan cahaya matahari.Likopen lebih mudah diserap ke dalam tubuh apabila terdedah kepada haba,jadi tomato yang dimasak lebih baik berbanding mentah.Likopen adalah larut lemak,oleh itu campurkan minyak zaitun untuk membantu penyerapan.
sumber: i-sihat oct 2014
No comments:
Post a Comment