Tuesday, 19 November 2013

PERIHAL KACANG SOYA

KACANG SOYA ataupun nama saintifiknya glycine max, sejenis tumbuhan tegak dan rimbun berukuran 70 cm.Bunganya berbentuk gumpalan, berwarna putih dan ungu. Manakala bijinya adakala berwarna kuning, hijau, coklat atau hijau atau kedua-duanya.

Kacang soya adalah legume berprotin tinggi (keluarga fabaceae) yang ditanam sebagai makanan bagi manusia dan ternakan.Perkataan soy (soya bean) diambil dari perkataan bahasa jepun, shoyu (kicap)
Ia dianggap sebagai sumber protein lengkap iaitu protein yang mengandungi sejumlah besar kesemua asid amino yang penting yang diperlukan oleh tubuh manusia kerana ketidakupayaan badan manusia bagi menghasilkannya.  Dengan sebab ini, kacang soya amat penting bagi kebanyakan pengamal vegetarian.Protein kacang soya pada asasnya sama dengan biji legum lain (pulses).Bijiran bukan legum yang lain mempunyai profil yang setanding dengan kacang soya adalah bijiran seperti oat.

Kacang soya boleh diproses dengan pelbagai cara.Bentuk biasa hasil soya termasuk tepung soya, tauhu, tempe, soya licithin dan minyak sayuran.Ia juga merupakan bahan utama dalam penghasilan kicap.
Kebanyakan keluaran tenusu telah ditiru menggunakan kacang soya dan keluaran seperti susu soya,yogurt dan krim keju soya boleh didapati dengan mudah.Keluaran ini mempunyai tekstur dan bentuk yang serupa dengan keluaran berasaskan susu, bagaimanapun hasil soya tidak mengandungi jumlah kalsium yang banyak.Maka, kebanyakan pengeluar kacang soya menjual keluaran diperkaya dengan kalsium.

Tofu mengandungi sejumlah besar mineral penting kerana garam kalsium digunakan bagi pemejal protein dalam susu soya bagi menghasilkan tauhu (tofu).Tambahan lagi, protein telah didapati dapat mengurangkan penyingkiran kalsium oleh buah pinggang.
Kacang soya digunakan dalam barangan pengilangan termasuk minyak, sabun kosmetik, resin, plastik, dakwat, krayon, pelarut dan biodesile.

KEBAIKAN SUSU SOYA. Ia merupakan makanan seimbang yang sangat baik dan murah daging, susu dan telur.  Mengandugi 50 peratus protein bagi setiap 100 gm kacang soya, merupakan dua kali lebih daripada kacng tanah, 11 kali lebih daripada susu dan 3 kali lebih daripada telur.  Kaya dengan bahan mineral seperti kalsium, sodium, magnesium, zat besi dan fosforus.  Kaya dengan vitamin A, B, C, D serta lacithin.Ia boleh dijadikan bahan pengganti susu bagi bayi mempunyai alahan terhadap susu lembu.  Protein soya boleh mengurangkan risiko penyakit kanser dan jantung.

Mudah dicerna dan mengandungi semua asid amino yang diperlukan untuk membina dan membaiki tisu badan yang rosak serta membekalkan tenaga.  Mempunyai kadar lemak yang rendah dan kaya dengan protein, sesuai untuk pesakit jantung dan kencing manis.




sumber: SAJI Feb 2007

No comments:

Post a Comment

About Me

My photo
hai!Saya ialah salah seorang pengedar dan pengamal biji aprikot berjenama Afdhal.