Sunday 23 December 2012

Rendahkan risiko kanser ovari

Penyelidikan menunjukkan bahawa sebarang teh yang daripada  pokok Carmelia sinensis mempunyai sifat-sifat penentang kanser. Daun daripada pokok ini mengandungi kimia yang di kenali sebagai polyphenols yang turut memberikan teh sifat-sifat antioksidannya.

Polyphenols yang terdapat di dalam teh dikatakan amat terkenal dengan kebaikannya kepada kesihatan. Ia didakwa membantu melindungi sel-sel daripada proses fisiologikal normal tetapi merosakkan yang dikenali sebagai tekanan oksidatif.

Ia juga mampu mencegah pembekuan darah, merendahkan tahap kolestrol, meneutralkan enzim yang membantu dalam pertumbuhan tumor, membantu menyahaktifkan penggalak kanser, dan meransang sistem imun.

Terdapat juga kajian yang mencadangkan bahawa polyphenols dalam teh mampu mengurangkan risiko gastrik, kanser kulit dan esofagos, jika ia diminum sebanyak 4 hingga 6 cawan sehari.

Kajian lain juga menunjukkan bahawa hanya dengan meminum 2 cawan teh sehari mampu merendahkan risiko kanser ovari wanita sebanyak 46 peratus. Malah ada juga kajian di Jepun yang mendapati bahawa teh hijau merendahkan kematian akibat penyakit jantung.


sumber:mingguan wanita mei 2011.

No comments:

Post a Comment

About Me

My photo
hai!Saya ialah salah seorang pengedar dan pengamal biji aprikot berjenama Afdhal.