miracle the apricot seed

miracle the apricot

Wednesday, 25 May 2011

Bagaimana B17 Membunuh sel kanser?
Apabila vitamin B17 bertemu dengan enzim Beta Glucosidase (sel kanser), satu tindak balas kimia akan berlaku di sini iaitu Hidrogen Sianida bergabung dengan Benzaldehyde. Gabungan ini akan menghasilkan sebuah bahan yang akan membunuh dan membinasakan sel-sel kanser. Secara amnya Sianida bermaksud racun, namun dalam konteks ini ia berperanan sebagai tindak balas yang membunuh sel kanser tersebut. Sel-sel kanser yang mati atau berlebihan dari process metabolisme tersebut akan dikeluarkan oleh sistem pembuangan kita iaitu melalui air kencing. Process ini biasanya mengambil masa dalam 2 minggu sahaja. Keseluruhan proses air disebut sebagai "selective toxicity" atau ketoksikan selektif. Hanya sel-sel kanser sahaja disasarkan untuk dimusnahkan serta membunuh sel kanser dan menyuburkan sel yang sihat.


Monday, 23 May 2011

BAGAIMANA B-17 BERTINDAKBALAS?

Kernels aprikot merupakan kumpulan nut dan seed (kekacang dan bijirin) yang mengandungi khasiat didalamnya yang sangat luar biasa, terutama Bitter Apricot. Dalam bahasa nutrein, biji aprikot ini disebut mengandungi amigdalin,(vitamin B17). Menurut pakar kanser Ohio,USA,D.Philip E Binzel,Jr.cancer specialist of Ohio,USA, vitamin B17 atau leaterile ialah elemen semulajadi yang terdapat dalam kandungan makanan nitrilosides yang mampu memusnahkan sel-sel kanser, dan menghasilkan sel-sel yang baik pada masa yang sama.
Vitamin B17 terdiri dari 4 element iaitu bahagian glukosa, 1 Hidrogen Sianida dan 1 bahagian Benzaldehyde (pelali penahan sakit semulajadi). Aprikot mempunyai salah satu unsur yang sangat berkesan untuk mencegah kanser. Kedua-dua benzaldehyde dan cynide boleh membunuh manusia dalam dos yang kecil, tetapi empat elemen ini terkunci ketat dan menjadikan ia tidak merbahaya.

Saturday, 14 May 2011

BIJI APRIKOT - BANYAK KELEBIHANNYA!

keratan majalah Muslimah;
(mei 2011 bil.231.info-kesihatan ms.70)


Berdasarkan buku "World Without Cancer", tulisan G.Edward Griffin, biji aprikot mentah mengandungi kadar kepekatan B17 yang tertinggi berbanding biji-biji buah yang lain. Biji aprikot amat berkhasiat dan ia menjadi makanan kaum Hunza untuk bebas dari kanser, sihat dan lanjut usia sehingga lebih 120 tahun. Antara nutrein yang banyak terdapat pada biji aprikot ialah enzim amygdalin atau laetrile atau disebut Vitamin B17.

Tugas B17 ini hanyalah memusnahkan sel asing dan mengeluarkannya melalui perkumuhan. B17 terdapat dalam banyak makanan, malangnya tabiat pemakanan kita hari ini telah mengenepikan dan mengurangkan penggunaan B17 yang rasanya agak pahit, tetapi berkesan mencegah kanser.
Selain daripada biji aprikot,B17 juga boleh didapati dalam almond pahit, pie apple, biji anggur, millet (yang sekarang ini digantikan dengan gandum yang kurang B17), broad beans, sengkuang, oren, ubi kayu, kacang hijau, keledek dan betik. Juga terdapat di dalam sesetengah rumput seperti gandum dan tunas.

B17 pertama kali diekstrak dan diberi nama 100 tahun dahulu malah telahpun didaftarkan di dalam pharmacological sebagai ubatan tidak bertoksin. Namun terdapat racun yang terperangkap yang dinamakan cyanide seperti garam harian yang mempunyai sodium tetapi tidak merosakkan tisu manusia, ia tidak beracun seperti garam dan gula yang kita makan hari ini.

Biji aprikot mentah mempunyai kandungan B17 yang tertinggi di antara bijian lain. Biji aprikot hanya berkhasiat dalam bentuk mentah, tidak dimasak, tidak dipanggang dan tidak dibekukan. Untuk menghilangkan rasa pahit apabila memakan biji aprikot ini, anda boleh memakannya bersama buah-buahan lain seperti kismis, kurma atau buah-buahan segar yang lain. Anda boleh juga menghancurkannya menggunakan mesin pengisar dan taburkan biji aprikot yang telah dikisar ke atas salad buah-buahan. Bagi yang tidak menyukai rasa pahitnya, kini sudah ada dipasaran berbentuk kapsul dan minuman pracampur.

B17 akan hanya bertindak balas pada sel yang tidak normal dalam badan manusia termasuk sel kanser,tumor, jerawat ataupun buasir. Enzim yang terdapat dalam sel kanser dapat membuka kunci amygdalin maka terhasillah tindakbalas metabolik badan yang berkanser dan cyanide tersebut memasuki aliran darah yang mana secara semulajadi akan dineutralkan oleh hati.

Jika anda ingin mengambil biji aprikot untuk tujuan pencegahan kanser, cukup dengan mengambil 10 hingga 20 biji dalam sehari. Dapatkan makanan dan air yang paling berkhasiat serta udara yang sihat dan segar, dan sentiasa memasukkan biji aprikot di dalam diet pemakanan anda.

About Me

My photo
hai!Saya ialah salah seorang pengedar dan pengamal biji aprikot berjenama Afdhal.